Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, 2005 yılından beri yaptığı çalışmaların sonucunda geliştirdiği yerli patates çeşitlerinden ilk kez 2 tanesinin çiftçilere satışını başlattı. Enstitü, topraksız tarım sistemleriyle elde ettiği yüksek verimli mini yumrularıyla üretim kapasitesini artırarak milli üretimi desteklemeye devam ediyor.
Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, 2005 yılından bu yana yürüttüğü ıslah çalışmalarının meyvesini vermeye devam ediyor. Enstitü tarafından geliştirilen 10 yerli patates çeşidinden ilk kez 2 çeşidin çiftçilere satışının başladığı duyuruldu. Enstitü Müdürü Uğur Pırlak, bu adımın yerli patateslerin piyasalarda ve mutfaklarda daha sık görülmesini sağlayacağını belirtti.
Pırlak, özellikle tohumluk üretimi konusunun önemine vurgu yaparak, enstitü bünyesinde topraklı ve topraksız yöntemlerle mini yumru üretimi gerçekleştirdiklerini ifade etti. Topraksız tarım sistemiyle elde edilen mini yumruların hastalıklardan arınmış olduğunu ve bu sayede üretim kapasitesinin önemli ölçüde arttığını dile getirdi.
Niğde Patates Araştırma Enstitüsü’nün aeroponik, hidrofonik ve klasik yöntemleri bir arada kullanan Türkiye’deki tek kurum olduğunu söyleyen Pırlak, aeroponik sistemle 100 adet, hidrofonik sistemle ise 50-60 adet mini yumru elde edebildiklerini belirtti. Bu yöntemlerin, toprakta elde edilen mini yumru miktarını önemli ölçüde artırdığını kaydetti.
Enstitünün geliştirdiği yerli patates çeşitlerinin milli üretim kapasitesini artırarak çiftçilere daha fazla tohumluk sağlama hedefiyle çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Pırlak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleriyle üretimlerini 2 milyon adet mini yumru kapasitesine çıkardıklarını belirtti.
Ova Medya Grup A.Ş. Haber Merkezi
GÜNDEM
18 May 2025GÜNDEM
18 May 2025GENEL
18 May 2025GENEL
18 May 2025GENEL
18 May 2025GENEL
18 May 2025GENEL
18 May 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.